Nuffnang

Thursday, November 5, 2015

Apa nak buat jika anak kena cirit birit?

Apa nak buat jika anak kena cirit birit?

Assalamualaikum & Salam Sayang
2 minggu lepas airis kena cirit birit. Biasalah budak nak membesarkan.. Semua benda dikutipnya masuk mulut. So tah ape yang dia kutip & makan pon fa tak tau. Lagi buat panik masa tu tengah serius kes demam kepialu. Fa cuba think.positif taknak panik-panik sangat.

Mula-mula ingat yakyak biasa je. Sebab sebelum tu airis dah 2 hari tak yakyak.. Jadi fa takde lah fikir ape-ape.. Tapi hari kejadian tu Airis sehari yakyak sampai 10 kali.. Cair, lendir, jap-jap berak. Jadi bila fa tengok je yakyak tu lain macam je so fa suspect Airis memang kena food poisoning!

Cirit birit ni berlarutan sampai 3 hari. Sepanjang 3 hari tu airis yakyak non stop. Sampai kan pukul 5 pagi terjaga cakap yak yak. Kesian dia. Tidur pon tak lena. Jap-jap bangun yak. Huhuhu. Anak kalau sakit mak lah yang susah hati kan? Babah tido lena je..mamy yang bercengkang mata. Nasib mamy housewife!

Alhamdullilah airis tak kembong perut. Appetite dia pon ok. Masih makan tapi makan yak makan yak. Fa tanya kawan-kawan mintak advice, dorang cakap kalau bawa pergi doktor pon doktor takbagi ubat atau injection sebab doktor cakap bila yak yak tu semua bakteria akan keluar. Kalau bagi ubat atau inject untuk stopkan macam mana bakteria nak keluar habis kan? Tapi kalau mudarat & berlarutan.. Anak takde selera makan, muntah, lemah dan tak aktif..silalah bawak jumpa doktor. Jangan biarkan melarat. Bakteria & virus sekarang ni macam-macam! Macam kes airis, fa tengok dia aktif, tak muntah, tak lemah, tak kembung, appetite masih baik jadi fa takde lah risau sangat. Nak tukar diaper tu lah penat sikit. 

Selama 3 hari ini yang fa buat untuk legakan cirit birit airis. Anda boleh cuba tips ni kalau anak anda kena cirit birit. Harap membantu:

✔ Bagi dia minum yakult atau probiotic yang lain. Bakteria baik dalam yakult ni bantu hapuskan bakteria jahat dalam perut tu. Jadi bila yakyak semua bakteria jahat tu akan keluar.
✔ Pastikan perut airis berisi. Fa beri dia makan nasi putih & sup selama 3 hari atau bubur nasi. Jangan bagi makanan pedas atau berminyak sebab ini mungkin akan buat lagi melarat
✔ Bila cirit birit, air dalam badan akan berkurang. Jadi fa pastikan airis banyak minum air & menyusu dengan kerap supaya dapat replace balik bendalir yang banyak keluar masa yak yak

Pengedar Shaklee Sri Petaling


✔Ini penting, jangan bagi makan sebarangan. Bagi makan B.R.A.T
BANANA, RICE, APPLESAUCE, TOAST makanan ni semua bantu yak yak jadi normal balik / menghentikan cirit birit. Masa kena ni alhamdullilah ade apple dalam fridge. Hari-hari fa kasi airis apple. Nasib dia memang suka apple. Airis kalau makan pisang lagi berak-berak. Jadi fa tak bagi dia pisang buat sementara. Tapi kalau anak anda makan pisang buat sembelit, boleh bagi makan pisang.
✔ Pantau suhu badan & keadaan anak. Jika anak demam panas atau simptom2 mudarat terus bawak dia jumpa doktor.
✔ Buang diaper kotor dengan baik. Cuci tangan bersih-bersih lepas selesai urusan dalam toilet. Kebersihan utamakan sebab bakteria ni mungkin berjangkit.
✔ fa mop lantai dengan dettol & cuci semua mainan airis dengan BASIC H shaklee. Kasi bersih bebas bakteria. Fa ni kalau anak sakit memang tak senang duduk. Siap yang suka tengok anak sakit kan?

Tu antara yang fa buat, alhamdullilah lepas 3 hari airis sihat sepenuhnya. Tak sempat nak bawak jumpa doktor. Yang fa nampak yakyak dia stop lepas makan apple sebiji sehari.
Semoga semua cara&tips kat atas tu dapat membantu mommies semua yang buntu nak urus anak yang kena cirit birit ni.

Sharing is caring ❤

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Anak anda kerap sakit? Anda satu family kerap travel & mudah kena jangkitan virus? Kenapa nak biarkan ia berterusan? Dapatkan NUTRIFERON SHAKLEE sekarang!

Manfaat Utama Nutriferon:

Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3 Hari - mampu merangsang dan meningkatkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh. T- Cell, B-Cell dan Makrofag.
Melawan Kancer & Tumor - Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kancer. Selain itu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.
Melindungi dari Influenza - mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara. Berkesan melindungi daripada virus, mikrob termasuk selsema, elergi, inflamasi dan influenza.
Meringankan Stress & Kelesuan - meringankan kemudaratan disebabkan oleh keresahan, stress, dan gaya hidup yang sibuk.
Melambatkan Penuaan - Formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman justeru sel-sel akan menjadi lebih sihat.
Mengurangkan Infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatatis B & C - Keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimunkan ketidakselesaan seperti Kembung Perut, rasa mual, muntah dan lain lain kepada pesakit Hepatatis B & C
Mempertingkatkan Menopaus - Hypertensi, tahap kolestrol yang tinggi, kitaran darah dan masalah lain yang berkaintan dengan menopaus menjadi lebih baik.
Mengurangkan Gejala PMS - terbukti mengurangkan simptom simptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan sistem endokrin iaitu kekejangan waktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿





SMS/WhatsAPP/Telegram 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian & pertanyaan mengenai produk Shaklee. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi, Bandar Tasik Selatan, OUG dan sekitarnya

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu


Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 15% - 30% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya **RM68.90 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

** Tidak termasuk Kos Penghantaran RM10 .60 bagi semenanjung & RM21.20 bagi Sabah & Sarawak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...