Nuffnang

Thursday, July 30, 2015

Asid Folik dan kepentingannya untuk ibu hamil dan mereka yang merancang untuk hamil

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dari awal perkahwinan semua mengimpikan untuk mendapat zuriat. cepat atau lambat semua tu rezeki dari Allah. Macam jugak fa, macam-macam usaha yang fa dan suami untuk bergelar ibu & ayah. Dari perubatan kampung ke moden, semua kami cuba. Segala supplement kami amalkan sehinggalkan kami melekat dan jatuh hati pada Shaklee. Sampai lah saat kehamilan, berpantang fa masih dengan shaklee & shaklee yang serasi dengan fa sehingga sekarang

Persedian untuk hamil bukan pada luaran je, dalaman pon penting. Pengambilan makanan yang berkhasiat juga supplement-supplement yang dapat membantu kesihatan dan membantu menambah zat-zat dan vitamin yang hilang dalam badan adalah sangat-sangat diperlukan.



Bagi yang merancang untuk hamil, apa kata anda mulakan pengambilan asid folik seawal 3-6 bulan sebelum kehamilan. Asid folik atau folik asid juga dikenali sebagai vitamin B9 yang diperlukan untuk membantu membina DNA yang baru dan membaiki kerosakkan DNA di dalam sel-sel tubuh badan kita. Asid Folik sangat diperlukan kepada merekan yang merancang untuk hamil kerana ia dapat membantu kepada masalah kesuburan dan pertumbuhan janin yang sihat & kuat.

Bagi ibu-ibu hamil, pengambilan asid folik semasa kehamilan adalah perlu bagi mengelakkan kecacatan pada tiub nueral (Kecacatan tulang belakang). Dinasihatkan untuk mengambil Asid Folik seawal kehamilan setiap hari dan harus diteruskan selama 12 minggu pertama ini kerana pada 12 minggu pertama, perkembangan otak dan sistem saraf bayi didalam rahim berkembang dengan cepat. Tetapi dinasihatkan untuk teruskan pengambilan asid folik sehingga bayi lahir.

Kecacatan Tiub Neural:
Kajian klinikal menunjukkan bahawa dengan mengambil 400mcg asid folik boleh mengurangkan kecacatan tiub neural kira-kira 40%, manakala 1000mcg mengurangkan kecacatan kelahiran kira-kira 50%


Mengapa Asid Folik penting?

  • Mengurangkan kecacatan saraf tunjang (kecacatan tiub nueral)
  • Mengurangkan risiko kelahiran Pramatang, Keguguran dan kekurangan darah (anemia)
  • Menambah kepekatan haemoglobin dalam darah
  • Mengurangkan kecacatan lain pada bayi seperti sumbing lelangit (cleft Palate), Kecacatan pada jantung (congenital heart decease) , Pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (Limb Reduction) dan kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system)

Berapa Asid Folik yang anda perlukan?
Sebelum kehamilan : 400mcg/hari
Wanita Mengandung : 600mcg/hari
Menyusukan Bayi : 500mcg/hari

Jadi, bagi mereka yang ingin merancang untuk hamil, start makan Asid Folik mulai sekarang. Bagi anda yang hamil juga jangan skip makan asid folik ni ye. B-Complex Shaklee juga diperkaya dengan Asid Folik dan terdapat dalam Set Kesuburan & Set Kehamilan Shaklee. Bukan setakan Asid Folik je, B-Complex diperkaya dengan 8 komponen penting Vitamin B dan 100% Biotin yang diperlukan oleh tubuh badan.

B-Complex (With Folic Asid) 
B-complex juga terkenal dengan supplement anti-stress. Nak mudah lekat, elak stress dan tenang-tenang selalu. B-Complex shaklee juga mudah dihadam, larut air dan tidak menganggu pencernaan. Dicadangkan supaya suami isteri consume B-Complex ni kerana asid folik dalam B-Complex juga membantu dalam masalah kesuburan lelaki dimana ia dapat mengurangkan kecacatan kromosom pada lelaki dimana sekiranya terdapat kecacatan kromosom, sperma yang disenyawakan akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.




Bagi ibu hamil pengambilan B-Complex Shaklee dengan asid folik penting kerana berbeza dari supplemen asid folik yang diberi oleh klinik, supplement B-complex Shaklee dilengkapi dengan Asid Folik dan lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress, dapat membantu mengawal emosi ibu hamil dari meroyan dan kemurungan. Selain itu, untuk mambantu mengurangkan morning sickness ibu hamil pada trimester 1.




Kelebihan & manfaat utama B Complex Shaklee
✿ Menghasilkan tenaga dan membantu kemampuan berfikir
✿ Mengelakkan penyakit beri-beri
✿ Diperlukan untuk kesihatanmata,kuku,kulit dan rambut
✿ Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf
✿ Mencegah Stress
✿ Menguatkan antibodi tubuh dan mencegah anemia
✿ Penting untuk aktiviti sel genetik
✿ Memproses dan membaiki sel-sel darah merah
✿ Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Shaklee ID (949399)

SMS/WhatsAPP/Telegram 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian & pertanyaan mengenai produk Shaklee. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi, Bandar Tasik Selatan, OUG dan sekitarnya

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu


Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 15% - 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya **RM68.90 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

** Tidak termasuk Kos Penghantaran RM10 .60 bagi semenanjung & RM21.20 bagi Sabah & Sarawak
**HARGA BARU BERKUATKUASA 1APRIL 2015**
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...