Nuffnang

Wednesday, March 2, 2016

11 Makanan bantu Banyakkan Susu Ibu

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

Sini fa nak share 11 makanan yang bantu anda membanyakkan susu badan anda. Takpayah nak pening dah kan susu makin kurang? 11 makanan ni antara yang fa amalkan masa airis fullybreastfeed selain dari fa makan Set Penyusuan 3M Shaklee

Supplement membantu ibu-ibu mendapat balik dan mencukupkan segala nutrien-nutrien & zat-zat kerana ibu menyusu memerlukan zat & nutrisi yang lebih berbanding orang lain. 

11 Makanan yang bantu banyakkan Susu Ibu

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

1. KURMA

Kurma atau tamar biasa dimakan masa bulan ramadhan kerana buah ini mengandungi pelbagai khasiat dan kaya dengan serat & potassium bagi mengimbangi kandungan air dlm badan yang hilang semasa proses berpuasa.

Baik untuk wanita mengandung/bersalin
Masih ingat kisah Maryam yang hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS? Menerusi malaikat Jibrail, Allah telah mewahyukan kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya menggegar pohon kurma sehingga gugur lantas memakannya tatkala lemah selepas bersalin.
“Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak,”Surah Maryam, ayat 25

Dan menurut sebuah laman web, buah kurma amat baik untuk wanita mengandung dan akan memudahkan wanita untuk melahirkan anak dan akan mengurangkan pengaliran darah semasa proses kelahiran. Malah anak yang dilahirkan kelak dipercayai akan mempunyai sifat-sifat yang baik, penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya (Sabda Rasulullah).

Rujukan SINI

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

2. LOBAK PUTIH

Ada orang cakap, lobak putih ni bersifat sejuk. tak boleh makan masa pantang. Tapi fa makan je & ni antara faveret fa. Sampai sekarang memang beli lobak ni masak sup. Ade orang masak kuah bersantan. Ikut la selera masing-masing.

Lobak putih ni rasa dia mmg tawar sikit banding carrot. Tapi kalau dah buat sup, mkn dengan nasi sedap je. Khasiat pon banyak. Kalau anda lelah, batuk, yang ganggu sistem pernafasan, boleh rajin-rajin makan lobak putih ni. Lobak putih juga bantu untuk melawaskan kencing.

Rujukan SINI

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

3 . BAWANG PUTIH

Kalau masa berpantang, bawang putih ni memang ade dalam semua menu sekali dengan lada hitam. Bawang putih ni memang banyak khasiat dia.

Makan sebagai ulam atau masak dengan sayur ke ikan ke. Kalau anda seorang yang tak suka bau bawang putih, boleh gantikan nya dengan GARLIC COMPLEX shaklee sebab sebiji tablet garlic complex bersamaan dengan seulas bawang putih segar & khasiatnya sama. Jangan risau, shaklee all natural. Tiada bahan kimia atau merbahaya & selamat diambil oleh ibu yang menyusu & berpantang.

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

4. PEGAGA

Siapa suka makan ulam? pegaga ni antara ulam-ulaman yang popular jugak kan? Fa ingat lagi masa fa berpantang, mama gorang pegaga ni dengan ikan bilis & lada hitam. Mama guna sekali akar-akar dia sebab mama cakap akar pegaga yang lebih banyak khasiat. Pegaga ni jugak bantu memanaskan badan & melancarkan peredaran darah. Jadi ia bantu bersihkan darah nifas & kecutkan peranakan.

Boleh buat sebagai ulam, gorengkan dengan ikan bilis atau buat jus pegaga.. sedapppp!!!

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

7. LONGAN KERING

5 . Sesetengah orang serasi dengan longan kering ni. Lepas minum akan terasa breast penuh. Sebenarnya, longan ni membantu menghilangkan stress ibu-ibu. Bau yang menyenangkan tu mampu membuat ibu rasa tenang. Bila minda tenang, maka susu pun senang la mengalir keluar.

Fa suka minum air longan ni suam-suam panas. Fa start minum ni selepas habis pantang. Mama selalu rebus longan kering ni dengan kurma cina atau kurma merah. Kalau malas sangat fa hanya rendam dalam air panas. Tunggu sampai kembang then minum :)

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

6. KACANG HIJAU

Petua ni dikongsi oleh makcik fa. Petua ni kata dia diajar oleh kenalan yang berbangsa Indonesia. Makcik fa cerita, masa mula-mula dia hapir beri sepupu fa tu formula milk sebab susu dia tak keluar. Kebetulan kantin dia kerja ade menu bubur kacang hijau, tak habis semangkuk dia makan terus basah baju dia dek susu yang keluar!!

Tapi memang betul. Fa rasainya sendiri. Orang cakap kacang hijau ni berangin sikit. Boleh buat baby kembong. Mama masak campur halia. Sebelum masak tu mama sangai dulu untuk hilangkan angin nya.

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

7. HABBATUS SAUDA

Kawan share tentang habbatus sauda ni bantu membanyakkan susu badan. Fa cuba makan Habbatus Sauda ni masa fa pergi IMKK. Masa tu fa strugle gila buat stok susu airis sebab fa kena pergi IMKK awal pagi dan balik lewat malam. Susu fa merundum sikit masa tu sebab fa datang bulan. Fa makan kapsul Habbatus Sauda jenama Minyam. Bagi fa dia membantu jugalah walaupun tak dapat banyak stok susu tapi susu mengalir non-stop!

Masa airis start makan bubur, fa taburkan sikit Habbatus Sauda ni kat atas bubur dia. Anda juga boleh taburkan ia diatas nasi setiap kali nak makan masa berpantang. Sebab Habbatus Sauda ni bantu menghangatkan badan ibu-ibu berpantang.

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

8. HALBA

Kalau anda pernah nampak kat kedai-kedai barang baby, ada jual "Teh Herba" untuk buat susu banyak. Kandungan teh tu sebenarnya ialah halba. Halba ni atau Hulbah (bahasa Arab) mampu merawat pelbagai penyakit & dikatakan sangat baik untuk wanita. Halba ni bantu melancarkan haid dan darah nifas. Halba juga bantu kesuburan lelaki & wanita. Banya sebenarnya khasiat halba ni.

Fa suka masak kari atau nasi lemak letak halba. Wangi je baunya. Halba ni boleh dibeli dekat supermarket atau kedai-kedai arab.

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

9. KEKACANG

Dalam group ada share yang badam boleh bantu memperbanyakkan susu badan. Fa memang suka makan kacang. Cuba ni, sambil-sambil pam susu cuba makan badam, kurma & kismis. Anda akan dapati susu badan anda tu pekat dari biasa. Tak caya cer cuba :)

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

10. BIJIRIN/OATS

Masa airis kena jaundice & kena tahan dalam ward seminggu. Bidan yang urut fa tu suruh fa minum oat dan horlick. Dia kata bantu banyakkan susu badan & buat fa tenang. Oat atau bijirin ni 'Comfort Food" yang mampu menenangkan anda sekaligus mengenyangkan anda. Bila tenang, susu banyak. Baby pon kenyang sama, tidur lena sepanjang malam.

Fa suka bancuh oat dengan kurma & ESP minum setiap kali masa breakfast. Badan yang lemau kurang tidur tu terus segar bugar. Bila terjaga malam untuk pam, minuman inilah yang fa buat bagi alas perut & bantu susu badan keluar banyak & pekat.

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA, PENGEDAR SHAKLEE OUG

11. AIR

Air bukanlah makanan tetapi dengan minum air akan bantu anda mendapat stok susu yng banyak. Ini kerana air merupakan sumber cairan yang penting dalam penghasilan susu. Jika kurang pengambilan air seharian, maka jumpah susu yang dihasilkan juga tak banyak walaupun anda dah makan segala makanan yang banyakkan susu.

Rajin-rajinkan diri anda minum air putih sebab air juga bantu mendetox segala toxin dalam badan.

Bukan semua orang milkbooster dia sama. Ada yang serasi ada yang tak. Sebab itu fa nasihatkan anda supaya try & error semua jenis makanan yang orang cakap bantu banyakkan susu badan & diatas ini hanyalah sekadar perkongsian.

Pengedar Shaklee Sri Petaling

5 Tips berkesan untuk penghasilan susu yang banyak: 

1) Kekerapan pam susu - Sebaiknya pam selepas bayi anda menyusu untuk meransang pengeluaran yang banyak
2) Minum air masak secukupnya.
3) Elak Stress
4) Minum minuman berkalsium seperti susu dan horlick
5) Susukan anak dengan kerap, bila-bila masa & ikut demand anak

Nota Kaki :: Pendapat fa, ape je makanan atau milkbooster yang kita makan untuk banyakkan susu badan sekiranya kita tak berjaya mengosongkan payudara dengan efektif, kita tak akan dapat result yang terbaik. Makanan @ milkbooster ni membantu membaikpulih penghasilan susu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...