Nuffnang

Sunday, February 23, 2014

Airis tukar bulan?

As salam semua...
Ya Allah lamanye fa tak update blog ni. Sorry sangat-sangat. Memang macam-macam yang fa nak kongsi dengan semua cerita hari ke hari membesarkan Airis. Kat sini coverage tak ok, jap ade jap xde.. sabar je lah. InsyaAllah nanti fa akan bayar segala hutang entry tu ok.

Ok baca tajuk entry hari ni fa nak crita pasal perihal si kecil Airis yang dah 2 bulan lebih. Sekejap je rasanya airis membesar. Masih terasa-rasa tendangan Airis dalam perut. Ok back tu tajuk entry..kenapa tukar bulan? Apenye yang airis bertukar?

Pernah tak korang dengar, kalau baby tu nak membesar, macam-macam perangai dia buat. Pastu mak-mak korang cakap..."Nak tukar bulan budak ni, memang macam ni, kang baiklah dia"
Ohhh yes, fa perasan dari bulan ke bulan (Padahal baru sebulan je) kalau dah nak masuk bulan baru mesti lah Airis ni meragam semacam. Meragam macam mana? Menangis meraung macam kena pukul!!! Padahal sebelum dia meraung punyalah tenang, gelak-gelak, ajak borak.. tup-tup meraung. Alahai Airis.. bikin mamy panic.

Kenapa Airis meraung?
Chek pampers ( dah)
Chek perut kembung ke tak (dah)
Chek badan kena gigit semut ke hape ke (dah)
Lapar? Airis baru je sudah nenen...so tak mungkin dia lapar lagi.

Ok semua dah tapi still meraung, tak berhenti.. so fa tergerak... budak ni mesti penat, nak sleep sekali nak bobok (ulit bahasa fa)

Bobok bukan sebarang bobok.. kena dokong, bangun, tepuk-tepuk bontot, ulit-ulit sampai tidur. (Punting kopek tu memang membantu) kalau malam..kena nenen baring baru tenang...  Huhuhu memang menduga... meraung cam kena pukul tu sebab nak tidur je kot. Alahai Airis cepat-cepat tukar perangai ye.. pasni jangan meraung camtu ye nakkk.

Punting kopek? Oh yes nanti fa cerita dekat entry lain pasal kejayaan fa ajar Airis isap punting kopek dan botol susu.

Ok see u all dekat entri yang lain. Fa nak bobok kan Airis. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...