Nuffnang

Saturday, August 31, 2013

My Precious Shopping List Pt 2 - Merdeka!!! Jusco Sale!!!

Salam Mommies.

1st fa nak wish Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang Ke-56. Semalam tak sempat nak pergi Putrajaya tengok bunga api sebab Fa sampai rumah pon pukul 10 malam sebab en. Suami lambat amek kat opis dengan jem yang teruk sepanjang jalan. 

Minggu lepas minggu gaji jadi fa call mama ajak balik KL sebab nak ajak dia teman fa pergi shopping barang si Precious. Disebabkan hari ni jugak ada sedara fa yang buat open house, jadi mama setuju la nak balik KL.

Oh ye ingat tak masa fa ade buat entri pasal Shopping untuk Si Precious? Fa beli sikit-sikit kan, So hari ni fa nak ajak mama shopping yang selebihnya. Ada mama senang so boleh tau mana yang perlu, saiz apa yang kene beli. So disebabkan JUSCO ada MEMBER SALE fa pon bawak mama pergi Mid Valley Shopping! Yippi!!

U all boleh refer entri sini untuk full List ok. :) Tengok fa bukannya ikot by month pon.. Main beli je mana yang nampak.kihkihkih

PT 1- Completed

PT 2 - Completed
Updated Baby Checklist
- Napkin (Mula-mula fa ingat tak perlu Napkin ni sekali mama kata perlu sebab boleh buat bedung baby or lap muntah/air liur dia)
- Cotton Ball / Cotton Bud
- Changing Mat (Sebenarnya fa beli alas cot yang ade bubble-bubble. Alas ni ada dua saiz. Satu yang kecik satu lagi yang sama besar ngan tilam, Mama kata ambil yang kecik je letak kat punggung baby bila tido so kalau bocor tak kena tilam. Boleh jugak guna time nak tukar pampers nanti. So tak payah la beli Changing Mat tu)
- Nursing Bra (Setiap kali pergi Jusco mesti beli satu. Jenama Scarlet murah je pon asal selesa. Fa beli yang tak ada wire sebab selesa)
- Baju (Lengan Pendek, Lengan Panjang, Romper, Sleep suit, Jumpsuit)  
- Seluar ( Pendek, panjang)
Mama kata jangan beli banyak saiz NewBorn sebab baby cepat besar. Lagipon nanti dia lahir boleh shopping lagi. Kebanyakan baju yang fa beli semua saiz 0-6 Bulan.List baju ni termasuk yang fa beli awal-awal dulu.
1) Baju Lengan Pendek - 5 Helai
2) Baju Lengan Panjang - 4 Helai
3) Baju Lubang - 2 Helai (yang ni perlu sebab takut baby panas waktu siang)
4) Seluar Pendek - 4 Helai
5) Seluar Panjang - 5 Helai
6) Overall - 3 Helai. (Mama kata yang sekali ngan bootie tu tak payah beli sebab nanti baby besar kejap je boleh pakai. tapi sebab kebanyakan sekarang semua fesyen tu comel-comel pulak fa beli la juga tapi besar sikit)

- Bedung (Dah beli dulu tapi selai je yang ada hood boleh guna time balik dari hospital)
- Mitten & Bootie (yang bestnye shopping dengan mama, Dia suka mix & Match, Disebabkan jantina baby belum konfim, mama ambil sepasang je yang kaler biru sebab nak matching kan dengan baju kaler biru yang dia pilih. yang lain semua kaler putih)
- Sapu tangan (Dah beli time baby expo dekat PWTC)
- Towel (Dah beli dengan en suami - 2 Helai)
- Bib (Dah beli dengan En.Suami)- 1 Helai)
- Barut (Mulanya ingat nak bagi mama jahitkan, bila fikir beli je la senang. Mama ambil 4 Helai)
- Blanket (Dah beli dekat baby Expo PWTC- 3 Helai)
- Toiletries untuk travel (Dah beli sebab rasa macam perlu)
- Pampers  (Mama suruh ambil satu je saiz S sebab tak banyak beza pon dengan NewBorn punya. Fa beli jenama Pureen basic dalam ada 75 keping baru RM30.00. Kalau nak dibandingkan dengan jenama lain time offer je murah. So awal-awal ni pakai Pureen dulu nanti baru upgrade)
Pureen Basic size S
- Tilam/Bantal (Bedding Set) (Mama Present kan 1 set bedding set - 1 Pillow,Comforter, 2 bolsters, Bumper Pad, Fitted Bedsheet)
Bedding Set

- Tilam/Bantal untuk Travel (Dah Beli dekat Kelantan hari tu nanti cuma beli sarung je)
- Feeding Bottle  (Fa tak beli pon sebab kawan fa kata awal-awal sebab dah BF jadi baby tak minum guna botol. Dia hadiahkan 1 botol jenama NUK + 2 punting . Nanti bila nak beli storage bottle baru fa beli punting je)
- Nursing Cover (Ni pon kawan fa dah belikan senang nak nyusu si precious dekat public nanti)
- Katil Baby (My Lovely biras bagi sekali ngan tilam hihi)

- Maternity Pad (Mama kata dulu dia pakai pad biasa je tapi yang overnight maxi so ni nanti-nanti la fa beli)  
- Breast Pad (Actually fa dah beli yang washable punya, tapi nanti macam kene beli yang pakai buang)
- Berus Botol
- Kelambu
- Bottles Sterilizer
- Breast Pump
- Termos

So ni takat ni je la entry fa. fa nak siap-siap pergi open house ni. Nanti Fa update lagi k baby cheklist ni sebab fa masih rasa belum cukup lagi ni. hehehe Mana yang tak pangkah tu maknanya fa belum beli maybe next month kot fa nak beli. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...