Nuffnang

Friday, September 9, 2016

Tips Cara Hindar Nyamuk Gigit & Tidur Lebih Lena


Bismillahirahmanirahim

Mesti stress kan kalau tengok anak berbintat-bintat kena gigit nyamuk. Anak pulak asik menggaru. Tidur pun tak lena. Kejap-kejap terjaga merengek. Kita dah la seharian kepenatan bila malam anak merengek, dengan bunyi nyamuk terngiang-ngiang dekat telinga memang rasa nak mengamuk - siapa pernah lalui situasi ni? Haaaa.. rasanya musim nyamuk lately ni semua orang rasa yang sama .

Fa pun sama, lately rumah mamang banyak nyamuk. Sebelum tidur memang kena spray. Kalau tak spray memang bermaharaja lela nyamuk kat dalam bilik. Tapi spray sekarang ni macam kurang bagusnya. Still ade nyamuk yang kebal. huhuhu. Kalau spray banyak-banyak pun bukan bagus kan. Chemical banyak! Tapi nak buat camne tetap kena spray juga. Kesian airis, jap-jap terjaga tergaru-garu. Sekarang ni kes Zika pulak. Lagi la semua mental kan. cepat betul dah sampai JB. huhuhu

Biasanya bila dah macam-macam virus orang ramai mesti panik. Bila panik macam-macam pula idea & cara nak halau nyamuk. Dari pembacaan nyamuk ni tak suka bau Lemon@lime, serai, lavender. Bau-bau ni mungkin akan memeningkan nyamuk kot. hehehhe

Gamba pinjam- Pinterest
Ada sharing dekat 1 group yang fa join, guna pencuci pinggan JOY. Dia kata nyamuk akan tertarik dekat bancuhan pencuci JOY tu lalu mati dalam bancuhan tu. Logik jugak kan sebab JOY ni ada bau lemon / lime yang kuat . Ada juga yang share ambik sebiji lemon @ lime, cucukkan cengkih letak dalam bilik. Nyamuk memang takkan masuk sebab nyamuk tak suka bau cengkih juga & lemon.
Last fa fa baca gunakan baby oil. Sapu seluruh badan dengan baby oil sebelum tidur. Memang nyamuk tak hinggap. Tapi fa tak suka sangat baby oil sebab kandungan yang terlalu berminyak . Dari pembacaan & sharing semua ni, fa ada cara fa tersendiri yang fa guna, lebih mudah & semestinya more natural dan selamat untuk anak-anak kecik sekali mak & bapaknya.



Untuk sapuan, fa gunakan Herbal Blend Shaklee. Dekat rumah ni Herbal Blend is a must! mesti kena ada & kena bawa pergi mana-mana. Airis kulit dia kering & agak sensetif sama macam fa. Jadi kejap-kejap naik ruam, merah-merah terutama dekat area yang berpeluh. Herbal Blend ni memang berkesan untuk ruam-ruam, gatal-gatal gigitan nyamuk, kulit kering& banyak lagi. Masa airis  kecik fa pernah sapukan airis dengan wipes anti-nyamuk, tapi kena gigit juga. Bila sapu herbal blend alhamdullilah langsung tak ada gigitan nyamuk sampai pagi. Airis pun tidur lena. Jadi fa percaya Herbal Blend sebagai krim anti - nyamuk. Selamat pun selamat. Kulit akan rasa lembut je & tak berminyak. Fa pastikan selepas mandi fa akan sapu Herbal Blend (fa add setitik dua Lavender Oil blend #duniaaura - later on fa cerita ape benda Oil Blend ni) dekat seluruh badan airis + muka. Jangan risau, Herbal Blend ni selamat untuk kulit budak & kita-kita yang dewasa ni sebab dia natural .
Gamba pinjam- Pinterest
Macam mana nak gantikan spray nyamuk dengan yang lebih selamat? Spray nyamuk yang kita guna tu belum tentu lagi berapa banyak bahan toxic dan chemicalnya kan? Fa suka cara gunakan Essential Oil  (E.O) Lemon Grass (serai). Essential Oils ni lebih selamat, natural & Organik. Jadi selamatlah untuk kegunaan yang berbanjangan. Kalau ade Diffuser tu, anda diffuse E.O Lemongrass (serai) dan   Citronella (Serai Wangi) dalam bilik . InsyaAllah nyamuk memang taknak langsung masuk dalam bilik. Nak lagi best gunakan E.O Young Living sebab pati minyak dia memang superb!
* Fa aim Diffuser  & Essential Oil Yong Livng. Nanti fa review E.O Young Living ni sikit masa lagi :)

Apa-apa pun kita mesti nak guna semua Natural sebab ianya lebih selamat :)

Nak beli Shaklee?

=============
untuk info/order:
Whatsapp/SMS:
.
Your Health & beauty Consultant:
Agen Sah Shaklee
.
Farah
💋012-3841916💋
SID 949399



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...