Nuffnang

Thursday, May 19, 2016

Tips Blogger : Cara Buat Gambar Bergerak Di Sidebar Blog Page

Kadang-kadang bila view blog yang cantik-cantik mesti fa tertanya-tanya macam mana dorang buat blog cantik camtu, jawapan dia senang - upah je pakar yang pandai nak buat blog ni. Ramai sekarang orang ambik upah buat blog. Upah yang mereka kenakan pun bukan mahal pun, setaraf dengan harga. 

Tapi fa suka buat sendiri. Bukan tak nak upah orang, tapi cara ini fa bantu downline-downline di bawah susur galur group Shaklee untuk belajar buat blog sendiri yang lebih menjimatkan tanpa keluarkan duit atau modal. Memang ada orang cakap, blog tak payah nak fancy sangat janji rajin update blog & info yang diberi menarik & tepat itu dah cukup baik.  Bagi fa, blog yang kemas & cantik pun buat orang berminat nak jenguk selalu blog kita selain dari info & ayat yang menarik untuk dibaca. Dengan ini dapat naik kan rating blog kita. Tak gitu? Blog fa pon bukan kemas sangat pon. Ayat pon banyak yang terabur & typo.. hahahha.. ampunnn fa akan perbetulkan dari masa ke semasa 

Minggu lepas fa tercari-cari cara nak buat gambar bergerak dekat sidebar. Bukan ape, kadang nak share promo tak kan nak letak banyak-banyak penuh satu sidebar tu kan? Fa google banyak cara, satu pon tak ngam. Tak jadi. Tak tahu mana yang salah, lagipun kebanyakkan blog tak terangkan step by step. Semua kena fikir sendiri.. macam mana kah?, bagaimanakah? 

Gambar bergerak camne yang fa cakap ni? Tengok kat bahagian kanan sidebar main page fa ni, Nampak tak gamba yang bergerak-gerak tu? Gambar slide ni boleh gerak ke mana je kita nak, macam fa buat gerak kekanan.. Anda boleh jugak buat gerak ke atas atau kebawah ikut suka.

Sebelum tu anda perlu ada account Picasa Web / Photobucket / Flicker . Ini perlu untuk anda dapatkan Image URL yang perlu untuk letak dekat code Java/HTML anda nanti. Fa akan ajar step by step & ini ambik masa yang panjang untuk baca & fahamkan satu-satu. Tapi bila dah buat sekejap je. Jadi anda baca satu-satu & fa harap anda faham ye :)

========================================================
CARA DAPATKAN IMAGE URL GUNA PICASSA WEB

1- Buka link https://picasaweb.google.com
(Jika anda memang ada Google+ jadi automatiknya anda akan ada Picasa Web Album ni)
Jika anda nak create album, pastikan gamba yang nak add dalam album tu berkaitan - Contoh fa buat album "SET RAMADHAN" jadi semua gambar yang berkaitan dengan set tu fa add dalam album ini.Buat satu-satu untuk setiap gamba. Bila dah copy pastekan dekat code HTML anda. Teruskan baca di bawah ini untuk Code HTML slideshow anda.

================================================

Ok step by step untuk dapatkan IMAGE URL anda dah tahu kan, Sekarang cara nak masukan URL tadi dalam code HTML blog anda.

Step 1 - Pergi dekat Main Page blog anda & Klik pada Design (bahagian atas belah kanan blog)


Step 2 - Klik Layout & Klik Add a Gadget (mana-mana tempat dekat sidebar yang anda nak letak slide)Step 3 - Cari & Klik HTML/Java Script
Step 4 - Add Title & Masukan Code HTML macam dibawah ni then klik "Save"
====================================================
MASUKAN IMAGE URL PADA CODE HTML

<center>
<marquee align="center" direction="right" height="100%" onmouseout="this.start()" onmouseover="this.stop()" scrollamount="5" width="100%">
<img src="IMAGE URL 1" />
<img src="IMAGE URL 2" />
<img src="IMAGE URL 3" />
<img src="IMAGE URL 4" />
<img src="IMAGE URL 5" />
</marquee>
</center>

</div>

IMAGE URL ni yang ada copy diawal tadi. Ingat! copy satu-satu dan paste satu-satu dekat ruangan "image url" dia atas ini.

Anda boleh tambah URL image anda di <img src="IMAGE URL 5" />ikut berapa banyak image yang anda nak add

Dah settle masukan image url & code, klik save & klik preview . If dah jadi semuanya anda boleh klik save arrangement & view blog

Anda boleh tukar "marquee align" dan "direction" ikut yang anda nak. Hanya tukar pada wording yang warna hijau tu.
==========================================================

Anda kurang faham? boleh comment dekat bawah ini ye. Harap membantu. Kalau berjaya buat bagi link blog anda dekat fa & fa boleh follow :)

Happy Sharing!

==========================================================

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA,PENGEDAR SHAKLEE OUG 

 Whatsapp/SMS/Telegram 012-3841916 
 Like us on Facebook : Finurz Creations 
 Follow us on Instagram : @finurz_creations 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...