Nuffnang

Friday, December 18, 2015

Vivix Bantu Merawat Masalah Bell's Pasly

Vivix Bantu Merawat Masalah Bell's Pasly

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Feedback positif ni dapat dari customer fa yang beli VIVIX untuk masalah 'Bells Pasly' yang dihidapinya. Apa itu 'Bell's Pasly'? Fa pon baru je tahu penyakit ni. Ni yang fa dapat hasil dari google!


Apa itu Bell's palsy?| Bell's palsy adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.

Bell's Pasly Bukan Strok
Biasa kalau bab lumpuh bahagian badan dan otot muka mesti dikaitkan dengan strok, tapi berlainan dengan Bell's Pasly ni dimana pesakit hanya mengalami lumpuh dibahgian muka yang bukan berpunca daripada tekanan darah tinggi, diabetes atau sebagainya.

Bell's palsy diberi sempena pakar anatomi Scotland Charles Bell yang pertama kali menggambarkan keadaan tersebut sebagai penyakit mononeuropati akut (penyakit yang melibatkan satu saraf)

Tanda-tanda Bell's Pasly adalah seperti. lumpuh bahagian sebelah muka atau berlaku secara tiba-tiba dalam kes tertentu dimana ianya boleh melibatkan kelumpuhan pada kedua-dua belah muka.
Mungkin disebabkan oleh jangkitan viral seperti herpes yang menyebabkan saraf muka menjadi bengkak yang boleh menyebabkan kerosakan atau perencatan pada saraf. Beberapa punca mungkin mempunyai kaitan dengan serangan Bell's palsy seperti trauma, faktor sekeliling, emosi dan metabolik tidak stabil.

Simptom & Petanda
☑ Bentuk muka seakan jatuh sebelah. 
☑ Kegagalan saraf VII berfungsi menyebabkan mata pesakit tidak boleh dikerdip dan tutup, senyuman dan pergerakan bibir terganggu, lidah mengeras, kening juga seperti berkerut dan terangkat, air liur meleleh dan hidung seakan terjatuh pada bahagian yang terjejas.
☑ Merasai kelainan pada wajahnya beberapa hari sebelum diserang Bell's palsy seperti rasa kebas, sakit bahagian telinga dan rasa kelainan pada lidah.
☑ Menyerang secara random di kalangan mereka yang berusia, wanita selepas bersalin atau ketika kedatangan haid, remaja dan mereka yang mengalami stres. Malah, ada juga kes yang berlaku di kalangan kanak-kanak namun peratusannya sangat rendah.

Rawatan 
Steroid (kortikosteroid) dengan dos yang tinggi pada peringkat awal serangan selama dua minggu.
Pembedahan Khas untuk pesakit yang menunjukkan kelumpuhan menyeluruh, terutama melalui petunjuk mata dan mulut tidak boleh ditutup pada bahagian terjejas.
☑ Bagi masalah yang dikenalpasti berpunca daripada radang, doktor akan memberi antiviral berserta steroid
Rawatan fisioterapi kadangkala diberi kepada pesakit bagi membantu menguatkan otot terjejas dan sebagai stimulasi kepada saraf yang terlibat. 
☑ Rawatan alternatif seperti akupuntur 


© Utusan Melayu (M) Bhd 


Vivix Bantu Merawat Masalah Bell's Pasly

KENAPA ANDA PERLU DAPATKAN SUPPLEMENT VIVIX® SHAKLEE? 
♥Menggalak penuaan yg sihat 
♥ Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius 
♥Mengurangkan risiko penyakit jantung 
♥Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis 
Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf 
♥ Mengurangkan insiden bg penyakit nyanyuk 
♥Membantu dlm proses penurunan berat badan 
♥Menyokong kesihatan mata 
♥Meningkatkan kesihatan imum badan 
♥Menggalakan kesihatan keseluruhan.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿


SMS/WhatsAPP/Telegram 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian & pertanyaan mengenai produk Shaklee. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi, Bandar Tasik Selatan, OUG dan sekitarnya

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu


Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 15% - 30% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya **RM68.90 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.
** Tidak termasuk Kos Penghantaran RM10 .60 bagi semenanjung & RM21.20 bagi Sabah & Sarawak

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...