Nuffnang

Monday, October 27, 2014

Apa itu Slipped Disc / Sakit tulang belakang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Subuh tadi fa tetiba rasa sakit yang teramat sangat di bahagian tulang  belakang. Nak rukuk pon sakit. Nak tak nak terpaksa solat duduk.
Sakit berlarutan mintak en.suami sapukan minyak panas, dan fa telan OMEGA & OSTEMATRIX. Alhamdullilah sakit tu berkurangan.

Baru je dalam minggu ni biras fa kena buat physio dan pakai bengkung besi sebab dia terkena slipped disc. Kos rawatan physiotherapy ambil kos sampai rm2k. Slipped disc ni macam sakit tulang belakang yang terlampau. Mama kata kalau terkena Slipped Disc ni sampai tak boleh bangun. Nak bergerak semua susah. Mungkin terjadi akibat mengangkat barang berat atau terjatuh terduduk dan ade kes kemungkinan jangkitan kuman. Tapi fa still boleh jalan & buat kerja rumah so fa bukan lah tahap slipped dics kan, mayb keletihan dan terseliuh sikit. Alhamdullilah.

SLIPPED DISC


Slipped Disc adalah satu istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku terhadap tulang belakang. Secara ringkasnya 'Slipped Disc' bermaksud disc pada tulang belakang  terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang. Selain 'slipped disc', gejala ini juga dipanggil 'Herniated Disc', Ruptured Disc' atau PID (Prolapsed Intervetebral Disc).

Punca Slipped Disc
Proses penuaan antara punca berlakunya Slipped Disc di mana ligament yang memegang disc itu menjadi lemah dan sekiranya terdapat tekanan atau tergeliat sedikit pun, ia mampu menyebabkan gel disc itu pecah.

Aktiviti harian juga merupakan salah satu punca kepada risiko Slipped disc seperti:
● Membongkok terlalu lama
● Mengangkat barang berat
● Mengangkat barang berat dengan cara yang salah
● Duduk atau baring dalam posture yang salah
● Kecederaan ketika bersukan

Tanda-tanda Slipped Disc
1) Radang Bahagian Bawah Belakang.
2) Sakit yang melampau dan tiba-tiba. Biasanya berlaku di bahagian bawah belakang dan juga boleh berlaku di bahu serta tengkuk.
3) Sakit di bahagian bawah belakang boleh menyebabkan sakit menyucuk-nyucuk di bahagian kaki dan tapak kaki. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh melarat dan menyebabkan lumpuh.

Bagaimana untuk kurangkan risiko slipped disc.
● Pastikan berat badan anda ideal dan bukan overweight kerana akan memberikan bebanan kepada tulang belakang.
● Berhenti merokok kerana nikotin yang bertoksik akan menghalang penyerapan nutrien dan menganggu sifat elastik pada disc
● Memanstikan posture duduk,berdiri dan mengangkat barang dengan cara yang betul.


Rawatan Slipped Disc
■ Rawatan Thermal seperti bersauna untuk mengurangkan sakit
■ Melalui suntikan steroid untuk menguatkan otot dan mengurangkan sakit
■ Kaedah fisioterapi iaitu senaman yang dilalukan bersama pakar untuk menguatkan otot
■ Pembedahan bagi kes yang serius dimana disc yang terkeluar akan dikikis dan kepingan besi akan dimasukan untuk menyokong tulang belakang.

Kaedah alternatif?

Pengambilan Set Sendi dan VIVIX Shaklee akan mengurangkan kesakitan dan sekaligus dapat memberi kelegaan dan mengelakkan gejala slipped disc berulang.


ADVANCE JOINT HEALTH  TABLET
> Memelihara ligament (tosu penyambung) yang sihat.
> menyokong keselesaan sendi
> meningkatkan kesan kusyen
OSTEMATRIX
> Sumber kalsium di mana penting untuk kesihatan tulang,otot dan ligament
> Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang.
> Vitamin D merangsang penyerapan kalsium.
OMEGA GUARD
> Mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi
> Bertindak sebagai pelincir pada sendi.


Vivix™
> Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur Disc tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc.
> Menyokong kesihatan sendi.
> Menyokong kesihatan menyeluruh.

Testimoni


JOM DAPATKAN SEKARANG SEBELUM TAMAT TEMPOH PROMOSI!!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Shaklee ID (949399)
Call/SMS/WhatsAPP 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi dan juga KLCC (weekdays).
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 15% - 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya **RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.
** Tidak termasuk Kos Penghantaran RM10 bagi semenanjung & RM20 bagi Sabah & Sarawak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...