Nuffnang

Friday, May 16, 2014

Atasi RAmbut Gugur Dengan Supplimen Shaklee

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Ingat tak fa pernah share entri pasal rambut gugur selepas bersalin? Kalau nak refresh boleh ke entri ni http://finurzcreations.blogspot.com/2014/04/rambut-saya-banyak-gugur.html

Fa pernah tanya dengan kenalan fa memang normal ke rambut gugur teruk selepas bersalin? Kenalan fa tu cakap selagi kita menyusu memang akan gugur. Banyak dengan tak je. Macam kes fa.. Rambut gugur bersepah dekat lantai kalau kumpul dah boleh buat rambut palsu kot..hahahha. Ok maknanya for the rest of 2 years la rambut fa akan gugur selagi Airis demand susu. Huhuhu

Fyi, Keguguran akan berkurangan dan kembali normal selepas 6 ke 12 bulan selepas bersalin. Purata keguguran rambut adalah lebih kurang 100 helai sehari & biasanya wanita berambut panjang akan lebih perasan masalah ni berlaku. Sebab tu fa potong rambut pendek. Ni pun dah panjang balik. haisss.

Fa mengadu dekat cousin rapat fa cakap pasal rambut gugur fa semakin teruk. Rambut fa ni bukan lah lebat mana pun, nipis halus je, ni dah gugur memang ketara botak kat tengah-tengah haisss... Tak guna pun fa beli syampu mahal-mahal macam kat iklan tu pakai sekali terus kurangkan rambut gugur. Dah banyak kot jenis syampu fa cuba but still gugur dengan teruk. Lepas cuci rambut cepat-cepat keringkan sebab nak ikat. Kalau tak ikat berjurai-jurai rambut gugur.

Selepas bersalin tahap estrogen menurun dan semakin banyak folikel rambutmasuk peringkat berehat. Ini bermakna lebih banyak rambut akan gugur semasa mandi atau semasa sikat.

Cousin fa cakap maknanya tak boleh guna shampu yang ada chemical. Kena cari syampu yang organic atau less chemical. Sebab tu fa terus beli syampu prosante, Shaklee. Fa guna jenis yang PURIFYING (untuk rambut normal-berminyak)

Apa yang menarik syampu prosante’ Shaklee ni, dia tak ada warna. Jernih dan berbau wangi. Texture pulak pekat likat. So kalau nak guna tu, letak kat tapak tangan sebesar rm0.50 (lama) letak air sikit gosok-gosok kat tapak tangan then terus letak kat kepala fa gosok-gosok urut-urut kulit kepala pastu bilas. Alhamdullilah fa dah guna hampir 2 minggu & rambut gugur fa semakin berkurang rambut pun tak gatal sangat. Rasa fresh je lepas cuci.

Selain dari syampu fa juga pastikan setiap pagi tak miss makan Vitalea Shaklee. Vitalea ni multivitamin yang kaya dengan vitamin seperti:

Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protine dan lemak
Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat.
Beta Karotena - Menguatkan kesihatan mata. Tulang,dan sistem imunisasi
Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkanKesihatan Usus hatidan fungsi imunisasi.
Kalsium - Menyokong kekuatan tulang danpengaliran urat saraf & otot.
Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang.
Magnesium - Membantu dalam mengekalkan tekana darah normal dan denyutan jantung.

Vitalea juga merupakan multivitamin yang pantas terlarut dalam tubuh manusia juga mudah diserap oleh usus kecil.

Untuk atasi masalah ni, yang paling penting jangan henti makan makanan yang berkhasiat dan kaya dengan zat besi. Pastikan ambil nutrisi penting setiap hari seperti VITALEA, ESP dan ZINC.

Sebab itu untuk pastikan rambut yang gugur tu tumbuh balik, fa completekan pengambilan vitamin fa dengan Zinc. 

Diet yang kurang zink boleh membawa kepada kelemahan sistem imun yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Zink boleh memainkan peranan yang penting dalam modulation paras testosteron pada lelaki normal.Apabila hormon seimbang maka risiko kehilangan rambut boleh dikurangkan. Zink boleh menguatkan folikel rambut anda dan boleh membantu mencegah beberapa jenis keguguran rambut. 

Air kena 3 liter sehari & cuba jangan STRESS sebab akan burukkan lagi keadaan. Kalau selalu stress boleh makan B-complex Shaklee pulak :)

Pada mereka yang terlalu runsing rambut gugur dengan banyak. Apa kata cuba tukar syampu anda yang berchemical tu kepada sesuatu yang lebih organik. Cuba Set perawatan Rambut Prosante dari Shaklee.
Refer sini untuk full set http://finurzcreations.blogspot.com/2014/04/masalah-rambut-berkurangan-dengan-set.html

Atau boleh dapatkan supplimen dari shaklee yang khas untuk masalah keguguran rambut.

Untuk yang kekangan budget boleh dapatkan set budget yang mengandungi ESP & ZINC Complex


✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Shaklee ID (949399)
Call/SMS/WhatsAPP 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi dan juga KLCC (weekdays).
Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...