Nuffnang

Wednesday, March 12, 2014

Makanan perangsang susu & Set Penyusuan Shaklee

Assalamualaikum Semua

Alhamdullilah dah  masuk 3 bulan umur Airis. Alhamdullilah rezeki susu Airis tak pernah habis walaupun kadang kala tak banyak macam selalu tapi fa syukur fa dah BF Airis selama 3 bulan.

Bermula dari 1.5 oz sekarang setiap kali pump mesti tak lari 3 oz - 6oz sehari. Pengambilan supplemen Penyusuan dari Shaklee sangatlah membantu badan fa untuk menghasilkan susu yang mencukupi dan berkhasiat untuk Airis.

Kekerapan pump, makanana seimbang pun boleh mempengaruhi penghasilan susu. Fa pernah lah sekali minum air sejuk & nescafe susu fa merundum sikit. Lepas tu fa pastikan fa kurangkan pengambilan air sejuk ais dan nescafe. Sesetengah ibu-ibu makan ape pun tak ade masalah.

Fa pun nak masuk opis dah esok. Stok EBM yang fa bekukan & chillkan tak la sepenuh peti sejuk tu tapi memadai untuk keperluan Airis sepanjang fa bekerja nanti. Insyaallah. Ramai yang tanya fa, ape yang fa buat & makan sampai boleh pump sebanyak tu. Ada 3 benda penting yang perlu tahu kalau nak susu yang banyak.
1. Kerajinan memerah susu
2. Air yang banyak
3. Doa/Zikir

Kalau pasal makanan tu, actually makan ape pon akan buat susu jadi banyak sebab kalau kita tak makan macam mana nak hasilkan susu yang cukup kan? Cuma korang boleh try makanan kat bawah ni untuk buat susu badan korang lagi bertambah. JOM CUBA!

1) Pegaga.
ok, yang ni fav fa. Sepanjang fa pantang, pegaga ni la yang jadi pembuka selera. Mama akan masak lauk pegaga atau sekadar buat ulam. Pegaga ni memang akan buat breast cepat penuh. Sebab tu fa suka sangat. Korang leh cuba google resepi pegaga atau jus pegaga. Mama selalu masak lemak ayam dengan pegaga atau goreng dengan ikan bilis dan lada hitam. yummy!

2) Kacang hijau
Petua ni fa dapat dari anty fa. Tapi memang betul, lepas makan bubur kacang hijau terus je mengalir susu badan. Tapi tak secepat pegaga la. Fa makan ni seminggu sekali. Ikut kerajinan mama nak buat bubur :)

3) Lobak Putih/bayam/sawi
Masak sup sedap!!

4) Air longan Kering.
Yang ni fames. Kalau google petua banyak kan susu mesti ade resepi air longan kering ni. Fa minum sekali je tapi memang buat breast rasa penuh sampai bengkak. Cara dia senang je, reneh longan ni dengan air & gula batu. Minum time suam. Sedap! atau kalau pemalas sangat, amek longan dalam 6-8 biji basuh rendam dalam air panas, tunggu kembang pastu letak gula tadaaa dah boleh minum . Esok nak cari  longan la cam teringin lak.

5) Sengkuang Cina
yang ni fa dapat dari blogwalking. Belum try tapi macam menarik. Boleh beli jenama F&N atau Seasons yang dalam tin tu. Nanti fa cuba fa share kat sini ye.

Kalau bab minuman pulak, selain air longan kering & sengkuang cina, Milo cereal horlick pon perangsang susu badan. Fa selalu campur dengan ESP SHAKLEE lagi cepat susu tu keluar & jadi pekat.

Air putih sila lah minum seboleh-boleh 3 liter ye.

Lain-lain yang fa dapat dari blogwalking :
Kacang tanah
Habatussauda
cekur manis
petola
bendi
Halba

Supplemem yang membantu penghasilan susu :
ESP & ALFAFA SHAKLEE. (SET PENYUSUAN SHAKLEE)

Testimoni fa sendiri :)
Shaklee ID (949399)
Call/SMS/WhatsAPP 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi dan juga KLCC (weekdays).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...