Nuffnang

Monday, September 16, 2013

Sembelit Semasa Hamil

Salam Semua.

YUP! For the 1st time fa kena sembelit sepanjang fa preggy. *Sigh*
Punca- Old Town Teh Tarik Instant (3in1) yang lazat. Ok bukan 100% pasal teh tarik 3 in 1 ni. Salah fa jugak yang suka nak menahan buang air besar. Sebab terlalu sibuk dengan kerja opis fa lengah-lengah nak ke toilet. Padahnya- SEMBELIT!

Panic jugak bila tengok darah dekat toilet bowl tu.. rasa nak pitam. Call En.Suami dia kata dia baru gerak balik nak ambil fa kat opis. So, dia suruh minum air masak banyak-banyak. So fa tarik nafas dalam-dalam.. dont panic! dont panic! dont panic!

Alhamdullilah lepas tu fa dah ok walaupun perut mengeras dan tak selesa. Fa kene pantau kalau jadi lagi then baru pergi jumpa doktor. Hope la takde jadi lagi lepas ni. Fuh Fuh Fuh. Fa mengaku, kesibukkan buat fa leka & kurang minum air. Lepas ni nak pastikan minum 3 Liter air sehari. Kesian anak mamy dalam tummy ni. Im so sorry baby :(

Foktor-faktor sembelit ketika hamil:
1) Kurang pengambilan makanan berserat
2) Kurang pergerakan fizikal
3) Kerisauan dan Stress
4) Wanita hamil mempunyai lebih Hormone Progesterone menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan.
5) Rahim yang membesar menyebabkan tekanan fizikal pada usus sehingga halang pergerakan najis ke usus besar dan rectum.
6) Dehidrasi. Sebab itu wanita hamil digalakan banyak minum air putih yang secukupnya.

Tips mengurangkan Sembelit ketika Hamil:
1) Makan makanan yang berserat tinggi.
2) Minum air secukupnya.
3) Melakukan senaman ringan seperti berjalan.
4) Mengambil ubat-ubatan untuk melembutkan najis.---> Semestinya pilihan Fa OSTEMATRIX Shaklee :)

Balik dari opis sebelum tidur fa telan ostematrix 4 biji. Alhamdullilah dah takde lagi sembelit tu. lancar je pembuangannya.
*Note for my self : Jangan tahan buang air besar, Minum air masak banyak-banyak.

Nak tau kelebihan Ostematrix boleh Klik entry fa yang lepas. :)

==================================
Shaklee ID (949399)
Call/SMS/WhatsAPP 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian & dapatkan harga Penjimatan. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi dan juga KLCC (weekdays).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...