Nuffnang

Monday, March 23, 2015

Resepi Bayi 1 Tahun : Koleksi Resepi PT 1


Macam dah lama tak share resepi kat sini kan. Sebab Airis dah pun 1 tahun 3 bulan, soal pemakanan fa masak macam biasa je. Takde lah fancy-fancy macam-macam macam dulu. Tapi Airis still makan bubur nasi. Dia lagi suka bubur nasi berbanding nasi. Tapi kalau nasi goreng dia lagi suka.

Soal garam, fa dah start letak sikit sebagai perasa dalam makanan dia. Fa lagi suka gunakan perasa semulajadi macam batang celeri & ikan bilis (pengganti garam) , carrot & kurma (pemanis) atau boleh cari gula molases yang kurang manis. Fa terlalu sibuk, jadi fa tak sempat nak ambil gamba. Fa share je beberapa resepi tanpa gamba & hope korang faham lah ye..hihihi

================================================

BUBUR

1) BUBUR NASI & SUP DAGING
Bawang putih seulas
Bawang merah sebiji
Daging
Kentang - potong dadu
Batang celeri racik halus
Carrot/tomato - Potong Halus
Halia
Serbuk Habatus Sauda
Olive oil
Air
Masak bubur nasi dalam periuk lain. Jangan lembik sangat.

1) Tumbuk halus bawang merah, bawang putih & Halia
2) Panaskan sikit olive oil
3) Tumis bahan tumbuk & serbuk habatus sauda
4) Masukan daging goreng sekejap
5) Masukan Carrot, batang celeri dan kentang
6) Masukan air
7) Masak sampai daging empuk & kentang masak

Siap, senduk bubur dalam mangkuk dan tuang sup atau bubur.

=================================================

PASTA
Fa suka guna pasta corak comel-comel. Mula-mula fa beli animal pasta dekat tesco bahagian organik, lepas tu fa jumpa pasta Hello Kitty dekat Cold Storage. Tapi dekat cosway pon ada jual cuma lebih murah sikit dari cold storage.

1) SUP PASTA

Bawang merah
Bawang putih
Isi Ayam
Carrot
Olive oil
batang celeri
Habatus Sauda
Serbuk lada putih - optional
Air
Rebus Pasta sampai empuk

1) Bawang merah, bawang putih, Carrot, Batang celeri - Cincang halus (Fa guna speedy chopper) 
2) Panaskan olive oil tumis bahan cincang dengan habatus sauda sampai garing
3) Masukan air renehkan 
4) Tuang sup atas pasta.

** cuba try - bahan-bahan potong kasar blend sup yang dah masak sampai halus. Nanti kuah tu akan nampak pekat. Campur sikit tepung jagung. Jadi macam gravy :)


2) PASTA GORENG
Bawang merah
Bawang Putih
Isi ayam
Habatus Sauda
olive oil
kacang peas
Brokoli
Telur - optional

1) cincang halus bawang-bawang & isi ayam
2) Panaskan olive oil
3) Tumis bawang-bawang & Ayam dan  habatus Sauda
4) masukan kacang peas dan Brokoli
5) Pecah telur kacau-kacau tunggu sampai telur garing - optional
6) Masukan pasta yang dah rebus
7) Hidang

==============================================

BREAKFAST
Dulu fa selalu bagi airis makan bubur nasi 3 kali sehari - pagi, thari, malam. Jadi bila ada masa dan ada mood fa buat breakfast special untuk dia. Banyak lagi sebenarnya cuma fa share lain kali ye.

1) KENTANG SUMBAT
Bawang putih
bawang merah
isi ayam
carrot
kentang
cheese
olive oil

1) Kupas kulit kentang - potong dua.
2) Korek isi kentang bahagian tengah untuk buat  lubang/kawah - untuk sumbat isi
3) rebus/kukus kentang sampai empuk - sejukkan
4) panaskan olive oil
5) cincang halus bawang-bawang dan isi ayam
6) dadu kecik-kecik carrot
7) goreng semua sampai carrot dan ayam masak. Masukan sekalu lebihan isi kentang tadi
8) sumbatkan isi dalam kentang, letak cheese diatas dan bakar sampai (fa buat dalam 15-20 minit) 

2) BISKUT ROTI
Roti
Cheese
penekap biskut yang comel

1) Lapikan cheese dengan roti
2) Tekap
3) Bakar dalam oven sampai garing

===============================================



Untuk minuman pulak, fa selalu hidangkan Airis dengan yakult/ fresh milk/ segelas MEAL SHAKES Shaklee

Sebenarnya  banyak lagi resepi yang fa nak Share, nanti fa share ye dekat lain entry.
selamat mencuba - Sharing is Caring

********************************************
Anak susah nak makan? Terlalu memilih makan? Berat tak naik-naik? kerap demam?
Beri mereka MEAL SHAKES SHAKLEE!


=============================================== 
PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA,PENGEDAR SHAKLEE OUG 

Whatsapp/SMS/Telegram 012-3841916 
Like us on Facebook : Finurz Creations 
Follow us on Instagram : @finurz_creations 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...