Nuffnang

Friday, August 1, 2014

Cara senang dan cepat masak Bubur Bayi 7 Bulan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Fa nak bayar balik entri yang fa dah janji lama nak share. Actually nak masak bubur bayi ni macam-macam. Masa mula-mula fa buat dulu, fa masak pakai api dapur. Fa ni memang tak pernah lulus masak bubur. Mesti tak cantik je rupa bubur tu. Nasib lah bubur airis ni fa masak pastu blend so takdelah nampak buruk sangat.

Masa masak bubur tu, fa campurkan carrot dan ikan bilis. Pastikan ikan bilis tu buang tulang dia supaya tak terkena kerongkong baby. Sian baby tau. Lepas dah masak, masa nak blend tu, blend sekali dengan kismis (kismis tu fa rendam dengan air panas) Memang banyak step. So fa tanya lah kawan-kawan macam mana nak mempercepatkan lagi process buat bubur ni dan jawapan dia guna Slow Cooker.

Bunyi Slow cooker macam slow je kan, memang slow sebab fa punya ni turun-temurun zaman adik fa baby lagi. Slow cooker fa ni semalaman baru masak. Tapi korang boleh cari yang moden sikit dekat kedai-kedai letrik. 30 minit je dah siap masak bubur korang tu.

Fa guna beras perang wangi jenama Jasmine. Kalau korang tak jumpa, boleh je campurkan beras perang dengan beras wangi. Nak guna beras perang semata pun boleh atau nak guna beras biasa, mana-mana tak kesah pun. Cuma beras perang ni khasiat dia lagi banyak dari beras biasa. Lagi satu sebab nak bubur tu wangi je kasi baby selera sikit makan tu kena campur beras wangi.

Jasmine Fragrant Brown Rice - Rm 7.05 1KG
Cara nak simpan beras supaya tahan lama ialah dengan sangai beras tu. Sangai ni maksud goreng tanpa minyak. Cuci sampai bersih dan toskan beras dan sangai. Fa sangai sampai keluar bau beras tu jangan sangai sampai hangus pulak ye.


Lepas sangai beras sejukkan dan blender. Fa guna blender kering.


Lepas dah blend ayak beras tu supaya dapat texture yang halus. Mana yang kasar tu fa blend lagi. Tapi fa tinggalkan sikit yang kasar campur dengan yang halus supaya bubur airis ade sikit texture takde lah halus sangat kan. Sebab Airis pun dah besar. Tapi ikut korang lah, boleh je kalau nak blend kasi halus macam tepung.


Lepas dah selesai boleh lah simpan dalam bekas kedap udara. Fa buat untuk stok seminggu. Agak-agaklah berapa genggam beras nak sangai. Seingat fa, 5 genggam kot beras fa sangai. Ok tujuan fa blend beras supaya masa masak bubur tu dah tak payah blender lagi. Beras yang dah masak tu memang sah-sah halus dah, lagipun dapat mempercepatkan masa memasak kalau korang guna dapur masak.


Cara nak masak memang senang, Fa letak 2 scoop beras (3- 4 sudu besar) beras dalam slow cooker, Masukan apa-apa puree beku, Ikan bilis dan air. Tunggu masak sejukkan dah boleh bagi bayi korang. Senangkan? Air tu fa agak je. Macam slowcooker fa yang antik ni fa letak separuh periuk air.

Ok dah tau basic masak bubur bayi kan? Nanti fa share resepi bubur lain pulak. Selain ikan bilis, fa pernah campur ayam. Tapi ayam tu masak dulu & buat puree ayam. Nanti fa ajar macam mana fa buat ye. So far cara ni menjimatkan masa dan mudah. Korang boleh cuba lepas ni ye.

Sharing Is Caring

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Shaklee ID (949399)
Call/SMS/WhatsAPP 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi dan juga KLCC (weekdays).
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 15% - 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...