Nuffnang

Friday, August 1, 2014

Cara Persediaan Makanan Bayi untuk Berjalan Jauh

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Memang pening kepala kalau fikir nak balik raya tapi macam mana nak prepare makanan Airis? Yelah kat kampung sibuk nak masak kat dapur orang ramai lagi macam mana nak uruskan makanan Airis?

Benda yang kena prepare dan perlu ialah:

1) Food Jar / Termos
2) Cooler Bag
3) Ice pack
4) Warmer
5) Botol Air - Air masak
6) Biskut Bayi
7) Slow Cooker

Sebab Airis hanya makan bubur nasi dan puree homemade, benda pertama yang fa kena cari ialah FOOD JAR/ TERMOS. Ok food jar atau termos ni untuk fa simpan bubur airis bila dalam perjalanan agar bubur tu sentiasa panas-panas suam. Elakkan dari bubur tu rosak atau basi.


Food jar jenama First Choice
Kalau beli jenama Termos tu dah sah-sah memang bagus dan mahal. So masa fa jalan-jalan dekat supermarket Giant, Fa usha-usha gak Food Jar dekat situ. Nak berbudget punya pasal, fa capai Food Jar Jenama "First Choice" (Rm20++) Nama pun yang budget kan, malam tu fa cuba letak air panas dalam tu nak tengok berapa lama food jar tu boleh tahan panas. Menakjubkan sebab memang panas sampai sahur. Lepas tu fa cuba pulak letak air sejuk memang sejuk sampai petang! Memang alah membeli menang memakai.

Puree untuk stok seminggu fa letak dalam plastik storage untuk jimat ruang dalam freezer dekat kampung nanti.

COOLER BAG ni sangat membantu kalau katakan lah sampai kampung fridge penuh takde tempat nak simpan puree beku. Puree beku dalam cooler bag boleh tahan 24Jam. Fa bawa kiub-kiub puree tu memang cukup-cukup untuk stok seminggu. Bubur Airis selalu fa masak untuk makan sehari, paling lama pun takat makan 2 hari. Jadi puree tu akan kerap guna untuk bubur. Kenapa puree bukan sayur fresh? Tak kesah lah, tapi sebab fa masak guna slow cooker, fa rasa lagi senang kalau guna puree. Campak-campak siap. tak payah dah nak blend-blend.

Kalau ada Cooler Bag, mesti ada Ice Pack kan? Ice Pack tu sangat membantu jugak. Fa guna Jenama Autumz je. Boleh beli kat kedai-kedai baby atau cari je ice pack yang dalam botol bersepah jual kat supermarket. Yang tu tahan lama sikit kot dari paket-paket macam ice pack Autumz.



Kegunaan Warmer sangat membantu bila kita travel jauh. Cari warmer yang boleh plug-in dalam kereta. Macam fa guna warmer jenama Autumnz. Masalah warmer ni yang sampai sekarang fa rimas ialah pemanasan ambil masa lama. Kalau untuk panaskan Breast Milk mungkin oklah sebab nak panaskan breastmilk kena suhu yang betul. Kalau bubur nasi tak kesah suhu camne janji suam-suam panas untuk bagi bayi makan. Kalau kat rumah, fa lebih suka panaskan makanan Airis dalam air panas je, lagi cepat. Tapi kalau susah nak cari air panas time tengah kelam kabut kat rumah tu, fa makesure panaskan makanan Airis awal sikit sebelum time makan dia.


cara panaskan tanpa guna warmer
Warmer tu kena pastikan yang boleh plug-in dalam kereta. Maknanya kena ada connector yang boleh cucuk kat Car Lighter dalam kereta. Satu lagi Warmer Auntmnz plug dia bulat, jadi sebelum balik kampung atau pergi travel tu pastikan anda bawak extension plug supaya tak kelam kabut nak mencari nanti.
Ehsan-Google
Fa kalau pergi mana-mana mesti bawak satu botol besar air masak. Ye lah, sekarang airis dah start makan, jadi dah boleh beri minum air masak. Fa memang letak siap-siap dalam botol susu dan bawak spare satu botol besar supaya kalau habis je boleh refill. Ni ikut pengalaman fa balik kampung langsung takde air masak. yang ada cuma air filter. Takan nak bagi baby minum air filter kan? Nasib time tu ada air zam-zam. Kalau sempat boleh je sejukkan air panas sebelum nak bagi baby makan. Tapi cara yang paling senang, bawak je dari rumah siap-siap.

Airis memang makan bubur nasi & puree home made. Sesetengah ibu-ibu yang fully breastfeed baby dia tak gemar nak beri anak dia Nestum atau Cerelac sebab manis & ada kandungan susu lembu dalam tu. Sebab kita dah biasa BF baby kita kan, jadi baby mungkin tak biasa dengan rasa yang terlalu manis & ada baby yang alergi dengan susu lembu.

Tapi sebab Airis ni suka makan, suka nak kunyah-kunyah benda, kalau travel jauh-jauh atau pergi jalan mana-mana takkan nak harapkan bubur nasi kan? kadang-kadang airis bukan nak makan pun dia cuma nak mengunyah. So fa try beli Biscotti Heinz. Kenapa bukan RUSK? Rusk ni texture dia keras sikit dari Biscotti. Fa dah try bagi rusk tapi airis macam tak suka sangat. Tapi fa beli juga sebab sebelum balik kampung tu semua supermarket takada stok biscotti. Rusk tu kalau pergi beraya rumah orang, fa akan bancuh dengan air panas jadikan macam nestum. Nak bagi kenyang kan. Tapi tak selalu lah. Kalau terdesak je baru bagi.

So far airis takde masalah makan Biscotti atau rusk. Alhamdullilah. Jadi ibu-ibu sebelum bagi tu cuba sekeping dulu ye tengok tahap penerimaan dan alergi anak anda.


Last sekali SLOW COOKER. Kegunaan Slow cooker ni kalau nak masak bubur senang tak payah guna stove. Slow Cooker fa turun temurun memang slow sangat. Selalu fa akan letak beras, puree dan air dalam slowcooker tu waktu malam esok pagi dah siap masak. Tapi slow cooker sekarang ada je yang ambil masa cuma 30 Minit je untuk masak. Lepas siap masak, sejukkan fa transfer dalam tupperware dan simpan dalam peti sejuk.


Fa hope apa yang fa share dekat sini dapat bantu sedikit sebanyak supaya ibu-ibu tak pening kepala nak fikir cara nak prepare makanan baby untuk travel. Nanti fa share cara fa buat bubur Airis yang tak ambil masa lama untuk masak bagi menjimatkan masa dan buat beras tahan lama.

Sharing Is Caring.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Shaklee ID (949399)
Call/SMS/WhatsAPP 012-3841916 untuk buat sebarang pembelian. Untuk dapatkan secara COD, Fa adalah pengedar Shaklee di kawasan Sri Petaling, Bukit Jalil , Sg Besi dan juga KLCC (weekdays).
Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Kini anda boleh dapatkan penjimatan sebanyak 15% - 20% dengan hanya mendaftar sebagai ahli Shaklee. Pendaftaran hanya RM65 seumur hidup dan nikmati pelbagai keistimewaan sebagai ahli Shaklee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...