Nuffnang

Monday, September 9, 2013

My Precious: Demam dan Antibodi tak Kuat

Salam Mommies & bloggers

Hari ni Fa tak sihat. Batuk & selsema yang fa tanggung makin teruk. Mungkin disebabkan oleh perubahan cuaca & musim demam lately ni. Ibu hamil selalunya senang terdedah kepada masalah kesihatan macam ni kerana antibodi ibu hamil sangat lemah dibanding dengan orang biasa. Tapi bukan semua yang bernasib baik kan? Fa ni salah seorang yang tergolong dalam kelompok yang senang dijangkiti Virus selsema & batuk sebab fa ni ada asma. 

ok fa bukan nak bercerita pasal sakit fa ni, tapi fa nak cerita pasal Vitamin C Shaklee yang menjadi pilihan orang ramai masa kini. Dari kecik fa tak dibiasakan dengan supplement ni, jadi fa tak peduli sangat dengan pengambilan Vitamin C yang sebenarnya baik untuk ketahanan tubuh badan & meningkatkan antibodi dalam tubuh terutama untuk ibu hamil.

 Keperluan Vitamin C dalam badan kita;

  • Membantu meningkatkan antibodi dalam tubuh supaya sistem imun tubuh lebih tinggi

  • Mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam

  • Menguatkan struktur gigi dan gusi

  • Perokok @ mereka yang bergaul dengan perokok memerlukan vitamin C

  • Membina kolagen (sebagai bahan pengikat/pelekat) dalam membinan dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan

  • Pengambilan vitamin C yang mencukupi dalam diet seharian dapatmengurangkan risiko tekanan darah tinggi

  • Membantu proses penghadaman & penyerapan zat besi

  • Individu yang sering stress (tertekan), penat, letih, lesu serta sibuk dengan urusan harian memerlukan vitamin C. Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat membantu mengembalikan hormon stress (hormon yang melawan stress)

  • Bertindak sebagai anti kimia yang menjadi racun dalam tubuh seperti nitrates dan nitrites

  • Memberi perlindungan terhadap penyakit jantung dan mengehadkan 'oxidation' terhadap kolestrol jahat

  • Membentuk Sel-sel darah yang baru (setiap 3 bulan darah dalam badan akan bertukar)

  • Membantu memulihkan selesema, resdung dan bersin waktu pagi.

  • Membantu dalam proses pemulihan kudis

  • Pengambilan vitamin C sebanyak 1000-5000mg sehari dapat mengurangkan risiko /melawan penyakit barah seperti kanser oral cavity, kanser kerongkong, kanser saluran penghadaman, kanser serviks, kanser usus besar (rektum), kanser payudara dan kanser paru-paru

  • Bertindak sebagai "Protector Gate" - setiap masa mesti berada dalam badan kerana sifat vitamin C adalah larut air.


Keistimewaan Chewable Vita-C Plus

  • Membekalkan 100MG Vitamin C yang ditambah dengan rose hips dan bioflavonoids complex. Rose hips dan bioflavonoids ni membantu meningkatkan lagi fungsi vitamin c apabila masuk kedalam tubuh badan kita.

  • Boleh dikunyah dan SEDAP. Mempunyai rasa limau dapat menyediakan vitamin C setara 1½ buah oren sangat ideal untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang sukar untuk menelan pil.

  • Dengan mengunyah Vitamin C Chewable, air liur akan membantu dalam pemecahan Vitamin C, membuatkannya sedia untuk diserap apabila ia disalur ke usus kecil kita. 

  • Pengambilan beberakali sehari akan membantu memastikan penyerapan lebih efektif berbanding jika kita makan beberapa biji sekali gus.. Ingat Vitamin C yang berlebihan akan dikeluarkan melalui air kencing.

  • Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

Jadi lepas ni fa kene rajin la mengunyah Vitamin C kalau nak sentiasa sihat. Kesian Si Precious ni asik terganggu dek batuk & bersin mamy. Ok sambung di next entri sebab fa nak baring dan rehat. Hope la esok fa dah recover ~Sobs~
*************************
  Shaklee (ID 949399)
Nak dapatkan produk Shaklee dengan  mudah boleh contact Fa. Fa ialah pengedar dikawasan Sri Petaling , Bukit Jalil dan Kawasan sekitarnya. Untuk Weekdays boleh juga COD di KLCC.
Jadi sesiapa ingin dapatkan produk ini dengan segera boleh call/whatsup/SMS Fa di 012-3841916 atau 010-2322134.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...