Nuffnang

Tuesday, August 26, 2014

RESEPI BAYI : STOK & PUREE AYAM

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Fa dapat cara buat ni dari blog Ummierna. Stock atau puree ayam ni boleh guna masa masak bubur sebagai salah satu bahan dalam bubur baby anda selain jadikan sebagai bahan perisa. Senang tak payah tunggu ayam nak lembut & masak. Campak je dalam bubur nasi..tunggu bubur masak.hidang dah boleh makan.


1) Ayam tu ambil yang isi je. Basuh & cuci bersih-bersih. Fa siap cuci dengan tepung supaya hilang bau hanyir ayam.


2) Rempah 4 sekawan (Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis & pelaga) & sebiji bawang besar. (ada yang guna bawang kuning) Kalau suka boleh letak celeri sebatang. Masa buat stock ni fa tak letak celeri. Lupa nak beli.


3) Rebus semua dalam periuk sampai ayam masak.


4) Lepas ayam dah masak, asingkan ayam dan semua bahan-bahan perisa. Ambil isi ayam, sikit air rebusan & sikit celeri blend sampai lumat.


5) Bekukan. Dah siap! 
Air rebusan yang lebih tu boleh jugak simpan sebagai stock untuk masak bubur nanti.
(gamba kat atas tu puree yang fa dah siap bekukan & transfer bukas untuk simpan dalam freezer)

Selamat Mencuba :)

Sharing Is Caring


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...