Nuffnang

Tuesday, April 16, 2013

IBU Menyusu Cepat Kurus


Fa tau ramai ibu-ibu diluar sana fully Breastfeed (BF) tapi ada jugak yang tak sebab susu dah kering.. nak kene masuk opis & tak sempat nak pam, malu pon ada & macam-macam la alasan yang selalu kita dengar dari ibu-ibu moden sekarang. Fa memang la tak ada pengalaman, tapi fa suka dan kagum dengan ibu-ibu yang fully BF baby-baby sehingga 2 tahun. Fa hope la fa akan jadi macam tu nanti. Amin~


Ok jom baca fakta kat bawah ni kenapa BF tu perlu & terbaik untuk ibu-ibu.

===================================================
IBU MENYUSU CEPAT KURUS!!

Ramai yang bagi alasan menyusu, tak boleh nak turunkan berat badan, kononya tak nak diet sebab menyusu, bayi perlukan nutrien yang cukup. Tapi hakikatnya Ibu menyusu lagi cepat nak kurus tauuuu. Tahukah anda apabila anda menyusu bayi anda, anda boleh membakar 200-500 kalori setiap hari!! Wah!! Jealous orang yang tak menyusu dengar!


Antara tips untuk ibu menyusu yang nak cepat kurus!

1) Minum air secukupnya – Air yang mencukupi dapat melancarkan sistem badan termasuk mengekalkan metabolisme kita pada kadar yang sepatutnya. Seeloknya hanya minum air setengah jam selepas makan.

2) Makan apabila lapar – ”Makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang” Paling baik sekali adalah makan 6 kali sehari dengan portion yang kecil. Utamakan sarapan pagi. Sarapan pagi perlu diambil dalam masa sejam selepas bangun tidur.

3) Makan makanan seimbang – Kajian menunjukkan bahawa ramai orang yang mempunyai berat badan berlebihan tetapi tak cukup zat! Ini kerana, kekurangan protein akan menyebabkan badan tak dapat menghasilkan enzim (enzim terbina dari asid amino) yang mencukupi untuk mencernakan makanan.

Selain itu, orang yang kekurangan protein biasanya mempunyai nafsu makan yang sangat tinggi sebab protein ni biasanya akan membuatkan kita rasa kenyang lebih lama. Vitamin B6 adalah zat penting dalam metabolisme lemak. Kalau kurang, lemak tak dapat dibakar, jadilah lemak² lebih yang bertampung² tu. Kekurangan Vitamin B secara keseluruhannya akan menyebabkan sistem metabolisme menjadi lambat.

Keperluan protein bagi individu normal adalah 1.2g/kg, keperluan protein bagi ibu hamil adalah 2.5g/kg
Untuk sesiapa yang busy. anda boleh cuba amalkan suplemen, selain dapat menambah nutrisi badan anda dan bayi anda!

4) Susukan bayi dengan lebih lama dan lebih kerap maka lebih banyak kalori yang tebakar!


#Kredit to http://www.facebook.com/JOMHAMIL

=============================================
DAPATKAN SET PENYUSUAN SHAKLEE + SLIMMING 



⭐ SET PENYUSUAN (Slimming Set)⭐

✔Alfalfa
Raja segala tumbuhan. Bertindak sebagai pengangkut / detox lemak2 keluar yg dipecah/dibakar oleh lecithin @ omega.
Alfalfa juga milkbooster bantu cepatkan penghasilan susu ibu.
Bantu penyerapan vitamin dgn lebih baik setelah toksin badan dan lemak di buang

✔ESP
Protein membantu membina otot-otot supaya tidak mengelebeh selepas lemak disingkirkan. Kulit lebih anjal,cantik & gebu!
Esp juga mengenyangkan dan buat si ibu lebih bertenaga.
ESP juga bantu penghasilan susu ibu dengan cepat & menghasilkan susu yg lemak berkrim & pekat.

✔ Omega Guard
Membantu membakar dan mencairkan lemak2 yg tidak diperlukan badan. Bantu mengurangkan kolestrol & mengurangkan selera makan si ibu juga meningkatkan sistem imun ibu & bayi.
Omega 3 & DHA dalam omega guard baik utk perkembangan otak bayi yg disusui.

✔ Lecithin
Bertindak sebagai pemecah lemak & memerangkap segala lemak & minyak yg kita makan. Pengambilan lecithin tidak menggangu penyusuan & membantu meredakan bengkak susu.

=============================================

PENGEDAR SHAKLEE SRI PETALING, PENGEDAR SHAKLEE BUKIT JALIL, PENGEDAR SHAKLEE SUNGAI BESI, PENGEDAR SHAKLEE TASIK SELATAN, PENGEDAR SHAKLEE KUCHAI LAMA,PENGEDAR SHAKLEE OUG

Whatsapp/SMS/Telegram 012-3841916
Like us on Facebook : Finurz Creations
Follow us on Instagram : @finurz_creations



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...